Witam na moim blogu o roślinach. Bardzo lubię kwiaty i chętnie podzielę się informacjami dotyczącymi kwiatów.Tutaj będą opisywane najpiękniejsze kwiaty świata. Warto tu zaglądać po nowe informacje o kwiatach. Będzie tu sporo informacji o pielęgnacji kwiatów. Jeżeli chcesz zarobić na piękne kwiaty to rejestruj się bezpośrednio z tego linku i zarabiaj http://www.bannersbroker.com/Gosiaczek
sobota, 29 grudnia 2012
Najpiękniejsze kwiaty świata: Zdrowa pigwa pomaga żyć.
Najpiękniejsze kwiaty świata: Zdrowa pigwa pomaga żyć.: O Pigwie wiadomo, że pochodzi z Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, Syberii. Przywędrowała do Europy południowej. Podobno swoją łacińską na...
Zdrowa pigwa pomaga żyć.
O Pigwie wiadomo, że pochodzi z Zakaukazia, Iranu,
Turkiestanu, Syberii. Przywędrowała do Europy południowej. Podobno swoją
łacińską nazwę zawdzięcza mieszkańcom Krety z miasta Cydonia.
Po pierwszych przymrozkach są najlepsze do przetworów, lekko
pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok, mogą dłużej poleżeć.
Francuzki łagodzą pigwą zmarszczki. Macerują skórkę owocu
przez dwa tygodnie w alkoholu, potem rozcieńczają wodą, przemywając twarz i
szyję. A biblijna Ewa ponoć skusiła Adama pigwą a nie jabłkiem!
Co pigwa ma w sobie?
Jak na owoc, to ma bardzo mało wody - tylko 71%
węglowodanów 7,5%
białek 0,5%
tłuszczów 0,2%
w nasionach ma 4% śluzów i 15% tłuszczu.
Prawdziwa pigwa pospolita (Cydonia oblonga) ma zagięte,
szare od spodu liście. A rośliny z rodzaju Chaenomeles, czyli pigwowce, są
znacznie mniejsze niż prawdziwa pigwa. Często hodujemy je w ogrodach dla
ozdobnych kwiatów przypominających kwiaty jabłoni oraz żółtych, pachnących
owoców. Przechowujemy je z dala od innych owoców, które mogą przesiąknąć mocno
aromatycznym zapachem pigwy.
Pigwy i pigwowce nie mają specjalnych wymagań glebowych.
Owszem, lubią ziemię bogatą w składniki pokarmowe, preferują wilgotne podłoże.
Krzew lub drzewo, lubiące ciepło. Pigwa jest znana os
starożytnych czasów. Owoce zbiera się około października, maja gruszkowaty
kształt, są żółte. Nie spożywa się ich od razu, najlepsze są po
"uleżeniu". Miąższ owocu jest twardy , cierpkawy ale bardzo zdrowy.
Pigwa zawiera nie tylko cukry ( fruktoza, glukoza), kwasy organiczne (
cytrynowy, jabłkowy, winowy) ale także garbniki, pektyny, śluzy, olejek lotny.
To nie wszystko, są tu także witaminy ( wita,ina C, prowitamina A) oraz
składniki mineralne takie jak żelazo, potas, miedź , magnez, fosfor i
wapń.
Pigwie przypisuje się działanie przeciwbiegunkowe, zaleca
się ją przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Z owoców można przyrządzić
galaretki, wino, kompoty, nektary. W lecznictwie zastosowanie maja nasiona
(bogate w śluzy), na kaszel czy tez kolki żołądkowe.
Chcesz zarobić na piękne kwiaty? Zapisz się z tego linku i zarabiaj www.bannersbroker.com/Gosiaczek