Dzisiaj porozmawiamy o pigwie i jej zdrowotnym działaniu.
O Pigwie wiadomo, że pochodzi z Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, Syberii. Przywędrowała do Europy południowej. Podobno swoją łacińską nazwę zawdzięcza mieszkańcom Krety z miasta Cydonia.
Prawdziwa pigwa pospolita (Cydonia oblonga) ma zagięte, szare od spodu liście. A rośliny z rodzaju Chaenomeles, czyli pigwowce, są znacznie mniejsze niż prawdziwa pigwa. Często hodujemy je w ogrodach dla ozdobnych kwiatów przypominających kwiaty jabłoni oraz żółtych, pachnących owoców. Przechowujemy je z dala od innych owoców, które mogą przesiąknąć mocno aromatycznym zapachem pigwy.
Pigwy i pigwowce nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owszem, lubią ziemię bogatą w składniki pokarmowe, preferują wilgotne podłoże.
Krzew lub drzewo, lubiące ciepło. Pigwa jest znana os starożytnych czasów. Owoce zbiera się około października, maja gruszkowaty kształt, są żółte. Nie spożywa się ich od razu, najlepsze są po "uleżeniu". Miąższ owocu jest twardy , cierpkawy ale bardzo zdrowy. Pigwa zawiera nie tylko cukry ( fruktoza, glukoza), kwasy organiczne ( cytrynowy, jabłkowy, winowy) ale także garbniki, pektyny, śluzy, olejek lotny. To nie wszystko, są tu także witaminy ( wita,ina C, prowitamina A) oraz składniki mineralne takie jak żelazo, potas, miedź , magnez, fosfor i wapń.
Pigwie przypisuje się działanie przeciwbiegunkowe, zaleca się ją przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Z owoców można przyrządzić galaretki, wino, kompoty, nektary. W lecznictwie zastosowanie maja nasiona (bogate w śluzy), na kaszel czy tez kolki żołądkowe.
Po pierwszych przymrozkach są najlepsze do przetworów, lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok, mogą dłużej poleżeć.
Francuzki łagodzą pigwą zmarszczki. Macerują skórkę owocu przez dwa tygodnie w alkoholu, potem rozcieńczają wodą, przemywając twarz i szyję. A biblijna Ewa ponoć skusiła Adama pigwą a nie jabłkiem!
Co pigwa ma w sobie?
Jak na owoc, to ma bardzo mało wody - tylko 71%
węglowodanów 7,5%
białek 0,5%
tłuszczów 0,2%
w nasionach ma 4% śluzów i 15% tłuszczu
Co dla zdrowia pigwa nosi w sobie?
- Owoce Pigwy zawierają pektyny w połączeniu z taniną - dobrze działa na zaburzenia przewodu pokarmowego, ściągają i rozmiękczają.
- Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....
- Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.
Właściwości lecznicze pigwy.
Polska fitoterapia pigwy nie docenia, ale francuska tak. Tam mówi się o pigwie, że wzmacnia odporność, dodaje apetytu, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.
Przecier z owoców z pigwy z jabłkiem.
1 kg pigwy
1 kg jabłek
niecały 1 kg cukru
1 szklanka wody
Niepozbawioną skórki i gniazd nasiennych i pestek pigwę rozgotować z wodą i przetrzeć przez sito, na sicie zostaną pestki, skórka i resztki gniazd nasiennych, to samo należy zrobić z jabłkami. Połączyć przeciery i osłodzić i pasteryzować. Dżem sam się zżeluje gdy oba owoce mają dużo pektyn. Można dodać odrobinę skórki z pomarańczy. nabierze aromatu i koloru.
Pigwa należ do mojego zbioru: pożyteczne rośliny.
Nalewka z pigwy dobra jest na wzdęcia, kwasy żołądkowe, kwaśne odbicia, gorysz żołądkową, przeziębienie, niską odporność...
Z pigwy robi się także okłady na hemoroidy a także na pekanie skóry wogóle.
OKŁAD NA HEMOROIDY Z PIGWY:
garść gniazd nasiennych z pigwy macerujemy w 1/2 szklanki ciepłej wody. Do przemywania i okładów używać odcedzonego płynu. Czy konkurencja dla kasztanowca?
Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki.
LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę.
http://zdrowejagody.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz