Loading...

piątek, 20 maja 2011

KOKORNAK

Jest rośliną pnącą, dobrze rosnącą w jasnych i przewiewnych miejscach. Jego największą ozdobą są niezwykle okazałe kwiaty. Roślina ta zachwyca pięknymi liśćmi i egzotycznie wyglądającymi kwiatami. Może piąć się nawet na znaczne wysokości wzdłuż drewnianej kratki lub rozpiętych drutów.
Rodzaj Aristolochia obejmuje około 350 gatunków roślin o charakterystycznych, często nakrapianych kwiatach w kształcie fajki, zbudowanych ze zrośnietych płatków. Większość z nich pochodzi z tropików, ale są też gatunki rosnące w klimacie umiarkowanym, w tym jeden gatunek, kokornak powojnikowaty, występujący w naszej rodzimej florze.
Efektowne kwiaty kokornaka wyrastają z pąków zawiązujących się w kątach liści od lipca do września. Są one ubarwione na purpurowobrązowo z białymi plamkami i żółtą nasadą. Poszczególne kwiaty nie są zbyt trwałe, ale na ich miejsce natychmiast rozwijają się następne. Kwiaty mają długość 8 – 10 cm i podobna średnicę.
Rozmnażanie przez sadzonkowanie:
W maju lub czerwcu pobierz z pędów bocznych rośliny sadzonki wierzchołkowe długości 8 – 10 cm. Końce sadzonki zanurz w ukorzeniaczu. Sadzonki posadź w mnożarce lub doniczce wypełnionej mieszanką równych ilości torfu i piasku. Mnożarkę zamknij wieczkiem, zaś doniczkę osłoń torebką polietylenową. Rośliny odkrywaj codziennie na pewien czas, aby zapewnić im dopływ świeżego powietrza. Podłoze utrzymuj w stanie lekko wilgotnym, zaś temperaturę na poziomie 21 – 24 stopni C, do czasu ukorzenienia się sadzonek. Gdy nowe przyrosty będą wynosiły 8 – 10 cm, rośliny przesadź pojedynczo do doniczek o średnicy 8 cm, wypełnionych zasobną, dobrze przepuszczalna ziemią kompostową.
Jeśli liście kokornaka jaśnieją na końcach, oznacza to, że roślina jest niedożywiona. Aby tego uniknąć, zasilaj ją co 7 – 10 dni od maja do września uniwersalnym nawozem płynnym.
Kokornak jest rośliną łatwą w uprawie, o ile zapewni się mu odpowiednie warunki. Usuwaj zbędne pędy, aby zachować pożądaną wielkość rośliny; w lutym skróć wszystkie pędy o jedna trzecią.
W sezonie wegetatywnym najodpowiedniejsza temperatura wynosi 18 – 24 stopnie C, zima natomiast nie powinna spadać poniżej 10 stopni C.






http://www.wellbiznes.info/gosiakarpik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz